Καπέσοβο – Βραδέτο (Σκάλα Βραδέτου)

Σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που περνά από την περίφημη «σκάλα του Βραδέτου», που για πολλούς είναι το καλύτερο πετρόκτιστο μονοπάτι του Ζαγορίου.
Η πορεία αρχίζει από τον κατηφορικό χωματόδρομο που ξεκινάει 300 μέτρα έξω από το χωριό Καπέσοβο (υψόμετρο 1100 μ.) και που οδηγεί προς το ρέμα «Μεζαριά» (υψόμετρο1060 μ.).

Όταν φτάσουμε στο ρέμα και περάσουμε στην απέναντι πλαγιά τότε αρχίζει και το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής.
Η περίφημη «σκάλα του Βραδέτου» είναι εδώ και μας προκαλεί…
Περίπου 1200 σκαλοπάτια και 40 καγκέλια (στροφές) καλύπτουν τα σχεδόν 1600 μέτρα που υπολογίζεται ότι είναι το μήκος της.
Η «σκάλα» πιθανολογείτε ότι κτίσθηκε τον 19ο αιώνα και ως πριν λίγα χρόνια (ως το 1973) ήταν ο κύριος δρόμος που οδηγούσε στο χωριό Βραδέτο.
Τώρα πια αποτελεί ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια της Ηπείρου και φυσικά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολυσύχναστα πεζοπορικά περάσματα.

Η απότομη ανηφορική διαδρομή ομαλοποιείται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της πορεία μας, στο χωριό Βραδέτο.
Πριν φτάσουμε όμως στον τελικό προορισμό μας, θα συναντήσουμε στη πορεία μας το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το παλιό αλώνι και τα εγκαταλειμμένα πλέον χωράφια του χωριού.
Ο τελικός προορισμός της διαδρομής μας είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, το Βραδέτο που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1340 μέτρων.

 

Η διαδρομή αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2011.

Advertisement